За или Против тютюнопушенето

За или Против тютюнопушенето
Кой не е чувал за вредата от цигарите? Има десетки кампании, които ни осведомяват какви могат да бъдат пораженията върху нашия организъм, както на активните така и на пасивните пушачи. Вредата върху плода на бременната майка, която не спира да пуши. Известен факт е, че пушачите имат повече здравословни проблеми и умират по млади.

Но защо тогава продължаваме да пушим?

Лош навик или съзнателно желание?

Статистиката е потресаваща. Над 80 процента от сериозните пушачи страдат от бронхит, който с времето може да се развие до рак на белите дробове. Внезапната смърт при тях над 45години също е повишена. Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане, така опасността от инфаркт при пушачи до 30 годишна възраст е 2 пъти по–голяма.

Бебетата на пушачките тежат с 200 г по-малко при раждане и вероятността от увреждане на плода е многократно завишена. Тютюнопушенето причинява дълготрайни промени в мозъка, от които страда и паметта. При пушачите мозъчната тъкан показва химични изменения, в основата на които е пристрастяването към никотина. Пушенето увеличава с пет пъти вероятността от заболяване от рак на устата, а ако е съчетано с алкохол риска е с 15 % по–висок.

За жалост раковите заболявания в повечето случаи се откриват, когато е твърде късно, а в ранни стадии някои биват лечими.

Защо тогава продължаваме да пушим?

Запалването на цигара на някое приятно място изпълва съзнанието на човек с чувство на удоволствие. Много хора казват, че им харесва да пушат и игнорират всички неблагоприятни последствия. Освен, че оказват доста неприятни последствия за джоба ни, също лошият дъх и жълтеникавият цвят на кожата не са за подценяване.

Доказано е обаче, че има и полза от цигарите, за тези които искат да отслабнат. Учени са доказали, че 20 цигари на ден изгарят средно по 400 килокалории. А както всички ние знаем, пушенето убива и апетита. Това е двоен ефект, който е благоприятен за фигурата ни. Но заслужава ли си да жертваме собственото си здраве?

Според други изследвания, една цигара дневно дори оказва благоприятно влияние върху нашия организъм. А можем ли да се ограничим до тази норма?

Споделете и вашия опит с тютюнопушенето!

Въпрос на силна воля ли е отказването на цигарите?

Трудно ли отказахте цигарите?

[Още подобни истории тук]

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

елена
елена
09.02.2012 14:10
В пушенето няма нищо хубаво, не разбирам защо хората пушат и защо не осъзнават вредата.
2
0
Диана
Диана
09.08.2011 22:25
Аз спрях цигарите, които пушех около 10 год., след пореден скандал с тогавашния ми приятел, сега съпруг. Той ми казваше, че за да имаме един ден дете, трябва да ги спра и организма ми да се пречисти.
Заинатих се един ден и казах, че от следващия ден няма да запаля повече. Сънувах ги няколко месеца, но успях да се въздържа. И така, вече 5 год. без цигари. Имаме си и прекрасно детенце. Но някой би ли ми казал как да накарам мъжа ми да ги спре ?
0
0
Ани
Ани
08.08.2011 13:27
Аз намерих решение на проблема си и вече трета година не съм запалила, въпреки че около мен винаги има някой димящ. Ето телефоните 029898210 и 02989о893 и Бях заклета пушачка /повече от 35 г./ и пушех по 2-3 кутии в последите 4-5 г. Методът се казва аурикуларна терапия и е електромагнитна стимулация на невро-рефлекторни зони по външната страна на ухото. Терапиите са 4. Аз след първата терапия от кабинета отидох на абитурентска вечер и сама от себе си се смаях, че изобщо не ми се допуши и не запалих - това ако не е тест, какво друго. Пожелавам успех.
0
0
Пепа
Пепа
10.06.2011 15:48
Да спреш цигарите е едно от добрите неща, които можеш да направиш за себе си.Пуших близо 11 години, но от месец март тази година се отказах от тютюнопушене. Да спра цигарите ме мотивира не само повишаването на цените им, но и факта, че в продължение на 8 месеца не можах да се отърва от кашлица - къртеща и с болки, денем и нощем. Вече минаха три месеца и едва сега кашлицата отшумя. Никакъв проблем нямах да спра цигарите. Това е въпрос на взето решение. Решаваш и ги спираш от раз. В момента, в който реших да не пуша, честно казано не съм и изпитвала нужда да запаля цигара. Проблема със спирането на цигарите, за който повечето говорят е по- скоро психологически. Единственият отрицателен момент е , че качих някой и друг килограм, но и с това ще се справя. Не е трудно!
0
0
лана
лана
31.05.2011 17:03
Аз лично нямам против това човек да пуши няколко цигари на ден. Но когато цигарата стане естествен завършек на ръката ти, е просто ужасно. Опитвам се да избегна последното всячески. Пушач съм, но планувам да ги откажа крайно. Отказването от тютюна не е само въпрос на силна воля, а по-скоро на много силно желание да се оттървеш от вредния навик. Без да имаш категорично решение, че трябва да ги спреш, волятата ти не може да се задейства.
0
0
Никкк
Никкк
23.05.2011 13:53
Аз пушех от 12 годишен (сериозно) до 21 годишен. В последните 4 години всяко лято по едно и също време боледувах от бронхо-пневмония, а миналата година влезнах в болница със затруднения в дишането, вследствие пневмония, пак по същото време на лятото. Бях си снимал дробовете и самият експерт ми заяви: Твойте дробове не обичат цигарите, това ме стресна и след тези случки реших просто да ги спра от раз. Ии за моя радост, благодарение на големия си неземен инат, спрях да пуша. Вече от 2 месеца ходя на фитнес и се чуствам много по добре, проблемът е в началото от спирането, защото това е един всекидневен навик, който е извършван 10 години всекидневно и просто трябва заместител докато организма свикне с промяната. Всичко е до нагласа в главата, а и не виждам при положение, че ги дигнаха с 400% за последните 10 години защо да се лишаваш от 200-300 лева месечно на тези мизерни времена.
0
0
Тина
Тина
12.03.2011 14:18
Съгласна съм с мнението на Никофрии.
Нагласата е най-важна, аз пушех повече от 15 години и ми беше ежедневие. В един момент реших, че е време да си прочистя организма от никотина и спрях да пуша за около година. Лошото е, че заместих цигарите с храна, при което качих 15 кг. Но това се случи само защото не съм вярвала, че мога да кача толкова и през това време не обърнах много внимание на това как изглеждах. В последствие обаче като се погледнах с 15 кг. направо откачих. Свалих парвите 7-8 за около три месеца и ми останаха 5-6 отгоре, но вече съм в нормата. В последствие избих навика си от цигарите, както и заместители да държа нещо в ръка и всичко си дойде на мястото. Сега само от време на време, като се събера с приятелки паля по цигарка, за кеф, но да пуша постоянно, с тази болка в гардите след препушване, вече не. Човек не трябва да прекалява с нищо. Но всичко е психика, трябва да си убеден, че искаш.
0
0